Medicina sportiva

Milioane de oameni sunt activi din punct de vedere fizic sau sunt implicati in domeniul sportului. Peste tot in lume, in fiecare zi, sportul ofera un sentiment de comuniune si interactiune sociala, precum si o stare generala de bine. Activitatea fizica este de asemenea foarte importanta pentru starea de sanatate. Exercitiile fizice regulate imbunatatesc activitatea cardiovasculara, metabolica, musculara si sporesc buna functionare a organismului. De asemenea, ajuta la reducerea factorilor de risc pentru aparitia diferitelor boli (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, reumatismale, inflamatorii, etc), jucind un rol important, atit in preventia primara si secundara, cit si in tratament si recuperare. Activitatea fizica este benefica pentru toate tesuturile din organism si reduce riscul accidentarilor, in special a celor de suprasolicitare, creste rezistenta la efortul fizic si intelectual.

Sportul imbunatateste starea de sanatate reducind riscul aparitiei urmatoarelor afectiuni : decesul cauzat de boli cardiace, diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arteriala, cancerul de colon etc. Are o actiune favorabila asupra celor care prezinta deja hipertensiune arteriala, obezitate, osteoporoza, artroze, imbatrinire prematura si ii ajuta pe acestia sa dobindeasca o stare psihica pozitiva – de bine.

Medicina sportiva sau medicina sportului implica mai multe specialitati medicale : ortopedia, recuperarea medicala, antropologia sportiva, nutritia, medicina de familie, reumatologia, etc.

Medicina sportiva cuprinde urmatoarele sectiuni:

  • Pregatire si antrenament
  • Prevenirea accidentarilor si imbolnavirilor
  • Diagnosticul si tratamentul accidentarilor si imbolnavirilor
  • Recuperarea medicala, sportiva si reintegrarea in activitatile sportive.